Artiklarna

Sköta om mitt vitrinskåp – Hur då?

Putsa glasen på vitrinskåpet – Enkelt tips, se här!

Många har vitrinskåp med monterad belysning i sina hem och det är ibland irriterande när glaset på vitrinskåpet är kladdigt eller smutsigt då det tyvärr syns extra tydligt. Kanske är det då dags att putsa glasen på vitrinskåpet eller vitrinskänken, snygga glas utan ränder vill man ha. Att putsa glasen i vitrinskåpet är ett göromål som behöver göras ibland, tråkigt med smutts och ränder på glaset, man vill hellre se sina exponerade fina saker i skåpet genom klart skinande glas. Fönsterputs finns att köpa färdiglandad i butik ofta på sprayflaska. Spraya på glaset, använd en mikrofiberduk att rengöra med, torka och sedan är det skinande rent!

Se över gångjärn och handtag.

Se över gångjärn och handtag så de sitter korrekt monterade efter långvarigt brukande, ibland kan skruvar lossa så det är viktigt att skruva åt skruvar på gångjärn och handtag om de sitter löst.

Undvik tipprisk av höga skåp – Säkerställ att vitrinskåpet är förankrat i väggen.

Det är mycket viktigt att se så att skåpet är korrekt förankrat i väggen för att undvika tipprisk när dörrarna på vitrinskåpet öppnas. Vissa skåp har relativt starka magneter och det kan medföra att skåpet kan välta utåt mot det person som öppnar vitrindörren. Viktigt att se över att förankringen i väggen sitter korrekt och att eventuellt dra åt skruvar om dessa lossat.

Skona golv – Se så att filttassar används och sitter under skåpets fötter.

Skona golven och använd filttassar under skåpets fötter. Vissa skåp har fötter i hårdplats eller metall, dessa kan skada golvet om filttassar ej sätts på under fötterna.

Överbelasta ej hyllplanen i vitrinskåpet – Var extra försiktigt med glashyllplan.

Vikt som kan belastas på hyllplan i vitrinskåp är ofta ca 10-12kg, var försiktig och överbelasta ej då detta kan medföra att hyllplanen havererar vilket kan orsaka stor skada.

Avtorkning och skötsel – materialet i skåpet avgör.

Följ leverantörens skötselråd för avtorkning och rengöring av skåpets ytor. Det skiljer beroende på vilket material skåpet är tillverkat i, exempelvis lackat trä och mdf bör torkas av med en fuktad trasa med mild tvållösning, oljat trä bör oljas in och skåp i metall kan torkas av med mild vattenlösligt rengöringsmedel.

Flytt av skåp – Hur gör man?

Ett bra tips är att självklart tömma skåpet det första du gör, plasta därefter in skåpet i sträckfilm. Sätt därefter på hörnskydd i skumgummi eller frigolit på skåpets övre hörn, plasta därefter över dessa så de sitter fast. Ta en filt och svep runt skåpet och plasta därefter in skåpet så det bli som ett paket, markera var glaset på skåpet finns placerat så kan denna sida hanteras extra varsamt. Om skåpet har fötter i trä, undvik att dessa flisar sig under flytt av skåpet, bra tips är då att plasta in varje fot med sträckfilm eller sträckfolie. Plasta in varje fot ca 6-7 varv, detta medför att fotens undersida ej kommer i kontakt med golvet eller marken under flytten.

Undvik skador – Låt skåpet stå upp under flytten.

Vitrinskåp mår bäst av att stå upp under en flytt, detta skonar skåpskroppen, kanter, glas, sockel, fötter och krönlister.

Förhoppningsvis har dessa rader gett dig mer info för att ta väl hand om ditt vitrinskåp. Lycka till!