Artiklarna

Gjøco Hydro Pliolite Murfärg/Fasadfärg

Murfärg, Fasadfärg, Diffusionsöppen

Gjøco Hydro Pliolite Murmaling är en matt, diffusionsöppen färg för utomhusbruk på mineraliska underlag. Det är en vattenburen fasadfärg baserad på Hydro Pliolite bindemedel och produkten ger en dämpad och sofistikerad yta. Den har god vidhäftning på svåra ytor och kan användas vid temperaturer ner till + 2 °C.

Gjøco Hydro Pliolite Murmaling innehåller filmskyddande antimögelmedel och har mycket god väderbeständighet. Färgen är särskilt lämplig för murverk, betong och puts, både obehandlade och tidigare målade samt att den är utvecklad för det skandinaviska klimatet.

Notera dock att produkten inte lämplig för användning på Supereternit.

Vad betyder diffusionsöppen färg?

Att en färg är diffusionsöppen innebär att den andas vilket är extremt viktigt när du ska måla en utomhusfasaden, eller kanske ett rum vars luftfuktighet generellt sett är högre än normalt. Det kan vara i till exempel källarvåningen som oftast har ett annat ”inomhusklimat” än i det övriga huset. Med en diffusionsöppen färg så riskerar du inte att färgen börjar flagna efter ett tag eller att du får framtida fuktskador, mögelsvamp, röta i väggarna; detta då du inte stänger inne fukten utan färgen tillåter väggarna att ”andas” samt att färgen drar ut fukt/avger fukt.

Tänk dock på att om du har fuktproblem i källarens väggar så kommer inte en diffusionsöppen färg att åtgärda den sortens problematik, utan här behöver du faktiskt fixa fuktskadan innan du börjar måla. 

Så får du det bästa resultatet med Gjøcos Murfärg/Fasadfärg:

Förbehandling och applicering:

  1. Ytan måste vara ren och torr. Rengör med Gjøco Krafttvätt för att avlägsna fett och föroreningar, efterskölj med rent vatten.
  2. All gammal lös färg, kalk, lös puts och damm skall avlägsnas genom stålborstning/skrapning.
  3. Det är viktigt att underlaget är fast för att säkerställa bra vidhäftning.
  4. Ytorna måste vara torra innan ytterligare behandling och putsreparationer måste torkas minst 4 veckor före övermålning.
  5. Applicera 1-2 skikt Gjöco Hydro Pliolite Murmaling efter behov.
  6. På starkt sugande underlag kan första skiktet förtunnas med upp till 5 % vatten eller grundas med betonggrunder.
  7. Vid användning av Gjøco Hydro Pliolite Murmaling på eternit, måste vidhäftningen testas genom provstrykning. Är inte lämplig att användas på Supereternit på grund av vidhäftningsproblem.
  8. Väggar utan fuktspärr som kalla väggar och fristående murar kan orsaka flagning på grund av hög fuktvandring.
  9. Under ogynnsamma torknings förhållanden såsom hög luftfuktighet, dimma, regn, låga temperaturer, kan vara glänsande och lätt klibbiga ränder uppträda på färgfilmen.
  10. Ränderna består av vattenlösliga substanser, och kommer att försvinna av regn och vind. Färgens skyddsegenskaper kommer inte att försämras.

Välj rätt fasadfärg

Att välja rätt fasadfärg är inte alltid det lättaste och det är en riktig djungel att välja rätt i och med att det finns så många olika alternativ på marknaden att välja mellan.

Men, oavsett vilket sorts material ditt hus är byggt av så är det en god idé att först ta reda på vilken sorts färg som fasaden målats med tidigare. Generellt sett, så är det bästa att fortsätta jobba med ”samma” sorts produkt som använts tidigare. Är huset däremot helt nybyggt, så har du lite friare händer att välja – här är det rent krasst ”bara” att välja utifrån husets material.

I Sverige ser vi att just träfasader generellt sett är de mest dominerande och sedan är det putsade fasader, tegel eller plåt. Varje material har sin sorts färg som är mest lämplig: träfasader bör behandlas/målas med till exempel akrylat- eller alkydoljefärger medan putsade fasader har putsfärg och så vidare. Utgå från fasaden och välj därefter typ av färg och sedan väljer du till exempel kulören och nyansen du vill ha. Står du i valet och kvalet över vilken fasadfärg du ska välja? Här i vår guide kan du läsa om vad du ska tänka på när du väljer färg till din putsade fasad.

Måla en putsad fasad

Mineraliska ytor är fasader gjorda av till exempel puts, betong, sten, grundmur. Den här sortens fasad är ”levande” och kommer att påverkas och förändras när de utsätts för växlande väder så som regn, solsken och vind. Fasaderna blir också utsatta för smuts, algtillväxt eventuella mögelangrepp och liknande. På grund av dessa faktorer så är det inte ”bara” att sätta igång och måla fasaden med fasadfärgen – tänk på att grundarbetet är A och O!

Det första du ska göra, som med all annan målning, är att kontrollera fasaden och dess skick. Finns det skador, sprickor eller andra skavanker och defekter, så ska dessa åtgärdas först. Tänk på att även kontroller att putsen sitter fast – knacka lätt på fasaden med till exempel en hammare och lyssna efter ihåliga ljud. Låter det ihåligt, kan det vara ett tecken på att putsen har släppt och därmed behöver tas bort. 

Reparera fasaden och preparera den genom att noggrant rengöra den. Behöver du tvätta fasaden med någon form av rengöringspreparat, så tänk på att skölja av ordentligt med varmt vatten efteråt. 

Efter det att du rengjort fasaden, så är det äntligen dags att börja måla den. Förbered den putsade fasaden med en primer för att mätta den annars sugande effekten hos underlaget. Vid grundmålning är det viktigt att välja rätt sorts produkt, vilket styrs av typ av underlag. Har du en omålat fasad sedan tidigare behöver du grundmåla den innan du applicerar själva huvudfärgen. När detta är gjort och grundningen fått torka enligt anvisningarna på förpackningen, så är det dags att måla med täckfärgen. Här är det också viktigt att du följer instruktionerna som medföljer.

På vår hemsida under kategorin ”Inspiration, Blogg och Guides” har vi många olika inspirerande bloggs och guides för att hjälpa dig att uppnå de bästa färgvalen för ändamålet samt det bästa slutresultatet – låt oss inspirera dig!