white concrete house near green tree during daytime
Artiklarna

Varför välja en putsad fasad till ditt hem

När du står i valet mellan olika fasadlösningar för ditt hem är en putsad fasad ett utmärkt alternativ. Putsfasader erbjuder en unik kombination av estetisk utstrålning och praktisk hållbarhet som få andra material kan matcha.

 

Tidlös och stilren design

En av de stora styrkorna hos en putsad fasad är dess klassiska, tidlösa formspråk. Putsens mjuka, slätare yta skapar en elegant och harmonisk helhet som passar in i såväl moderna som traditionella arkitektoniska stilar. Till skillnad från hårdare material som tegel eller trä åldras putsen med värdighet och bibehåller sin utstrålning under lång tid.

 

Genom att välja olika kulörer och texturer på putsen kan du dessutom anpassa fasadens uttryck till din personliga smak och ditt hus. Från varmgula och krämiga nyanser till kallare grå och vita toner – möjligheterna är många för att få en fasad som stärker ditt hems unika karaktär.

 

Hållbar och kräver lite underhåll

Förutom den estetiska fördelen erbjuder en putsad fasad även praktiska fördelar. Putsmaterialet är både slitstarkt och väderbeständigt, vilket gör att din fasad behåller sitt fina utseende under lång tid. Till skillnad från trä eller metall kräver puts minimal skötsel och underhåll.

 

Med regelbunden rengöring och eventuell omputsning vart 20-30:e år kan din putsade fasad behålla sitt prydliga utseende i decennier. Detta sparar dig både tid och pengar jämfört med andra fasadmaterial som kräver mer frekvent underhåll.

 

Bra isolerande egenskaper

Förutom estetiken och hållbarheten har en putsad fasad även vissa tekniska fördelar. Putsmaterialet har nämligen bra isolerande egenskaper som kan bidra till att minska energikostnaderna för uppvärmning och kyla i ditt hem.

 

Putsen fungerar som ett effektivt värmeskydd genom att skapa ett extra lager mellan den yttre fasaden och inomhusmiljön. Detta jämnar ut temperaturskillnaderna och gör ditt hem mer energieffektivt. På så sätt kan en putsad fasad hjälpa dig att sänka din energiförbrukning och minska din miljöpåverkan.

 

Säkerhet och brandskydd

Utöver de rent estetiska och praktiska fördelarna erbjuder en putsfasad även ökad säkerhet för ditt hem. Puts är nämligen ett obrännbart material som förhindrar snabb brandspridning. Detta gör att putsfasader generellt sett är ett säkrare val än lättantändliga material som trä.


Puts är också mycket slagtåligt och motstår stötar och påverkan bättre än tunnare fasadmaterial. Detta ökar skyddet för din byggnad och minskar risken för skador vid exempelvis väderrelaterade incidenter. Ta professionell med din putsfasad i Skåne!